Friska människor är beroende av sunda livsmedelssystem
För att få näringsriktig mat på bordet till de som idag är hungriga, måste vi titta på hur maten produceras, processas och transporteras till konsumenterna, samt vilken påverkan den globala livsmedelsproduktionen har på ändliga naturresurser och vilket svinn produktionen generar.
Att skapa ett uthålligt livsmedelssystem för en snabbt växande befolkning är en av vår tids viktigaste globala utmaningar – och därför också temat för årets Världshungerdag som går av stapeln den 16 oktober 2013.
I samarbete med Svenska FAO-kommittén och SIANI (Swedish International Agricultural Network Initiative) vill Landsbygdsdepartementet fånga upp årets tema genom ett seminarium som högtidlighåller World Food Day. Visa programinformation
Vi kommer att belysa olika aspekter av världens livsmedelsproduktion och -konsumtion.Vi vill belysa såväl det småskaliga som det storskaliga arbetet som utförs på olika nivåer i den globala livsmedelskedjan, och lyfta fram olika aktörer som arbetar för hållbarhet och fattigdomsbekämpning.
- Vilka framsteg har gjorts inom barnnutrition och minskandet av barnadödlighet i världen – framför allt i utvecklingsländer?
- Vad görs inom nutrition för svenska barn – betydelsen av att servera hållbar och näringsrik skolmat?
- Hur påverkar konsumenternas krav de prioriteringar som livsmedelskedjor och livsmedelsåterförsäljare gör?
- Matens rätta pris och roll för en uthållig livsmedelsproduktion?
- Hur stödjer vi dem som står för 75% av den livmedelsproduktion som konsumeras i dag, det vill säga fattiga småbönder i utvecklingsländerna?
Dessa frågor, med flera, kommer att diskuteras under dagen, med tonvikt på det globala perspektivet.
Vi ser fram emot ditt deltagande och dina synpunkter och hoppas på konstruktiva och intressanta möten under högtidlighållandet av årets World Food Day .
Anmälan görs genom länk eller till Ekaterina Bessonova
Varmt välkomna! Ladda ner inbjudan