Män och mat

Vad händer med synen på mat, hem, familj och samhälle när männen tar över matlagningen?

Idag lagas över 1/3 av maten i hemmen av män och ökningen är kraftig, vilket lett till att Sverige är ett föregångsland. Lund University Food Studies presenterar intressanta perspektiv. Hur har det blivit så här? Hur ser det ut i dagens kök? Vad kommer att hända i framtiden? Eftermiddagens föredrag lyfter och besvarar frågor om genus, mat och mentalitet.

Program

  • 13.00 – 13.15    Män & Mat - en föränderlig historia. Inledning av moderatorn Håkan Jönsson, koordinator för Lund University Food Studies
  • 13.15 – 13.45    Surdegspappor, microbryggerier och burgarjoints. En berättelse om hur svenska män intog köket. Marcus Klasson, doktorand i företagsekonomi, Lunds universitet
  • 13.45 – 14.15    Moral och maskulinitet i det nya matlandet. Nicklas Neuman, doktor i kostvetenskap, Uppsala universitet
  • 14.15 – 14.30    Fika
  • 14.30 – 15.00    Tarmens kön. Konst, hälsa, män, kvinnor. Åsa Håkansson, doktor i livsmedelsteknig, LTH
  • 15.00 – 15.30    Kön och smak i Djurvärlden. Eric Hallberg, Professor emeritus, Funktionell zoologi, Lunds universitet
  • 15.30 – 16.00   Avslutande paneldiskussion kring ämnet Män & Mat under ledning av Håkan Jönsson

Begränsat antal platser, vänligen kom i tid! Läs mer om evenemanget på Lunds universitets hemsida.

Detta event är en del av vetenskapsveckan “Blir världen bättre?” som pågår mellan 6-12 mars.

Se alla evenemang under denna temavecka