Världshungerdagen (World Food Day) uppmärksammar varje år den 16 oktober arbetet med att utrota den globala hungern. I linje med FN:s agenda 2030 skall mål 2 för hållbar utveckling (Ingen hunger) vara uppnått före år 2030. Efter en tid av nedåtgående trend med minskat antal hungrande har utvecklingen återigen ändrat riktning. Utveckling är alarmerande och kräver att vi på nytt lägger ökat fokus på att trygga livsmedelsförsörjningen globalt. I årets The State of Food Security and Nutrition in the World konstateras att huvudorsakerna är konflikter och klimatförändringarna.
Svenska FAO-kommittén bjuder därför in dig den 22 oktober att medverka vid ett seminarium där det övergripande syftet är att belysa vikten av att bygga motståndskraft för att uppnå mål 2 för hållbar utveckling.
- Öppning av av seminariet. Elisabeth Backteman, Statssekreterare, Näringsdepartementet, ordförande i Svenska FAO-kommittén
- Introduktion av dagen. Moderator: Jakob Lundberg, Policychef, We Effect.
- Inledning: En global utmaning – klimatet och tryggad livsmedelsförsörjning för alla 2030. Jennie Barron, professor Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Institutionen för mark och miljö, Flagship leader Land and Water Solutions for Sustainable Intensification, WLE/CGIAR.
- Vad görs i Sverige för att stärka motståndskraften inom svenskt jordbruk. Gustav af Wetterstedt, Näringsdepartementet.
- Mer träd i jordbruket för mat och klimat i östra Afrika. Linda Andersson, Policy Officer Agroforestry and Sustainable Agriculture. ViSkogen.
- Samarbete för hållbar risodling – förbättrade villkor för kvinnliga risodlare i Pakistan – en god affärsidé? Viveka Risberg, Program Director Social Hållbarhet och Kommunikationsansvarig, Axfoundation.
- Samverkan för minskat svinn i livsmedelskedjan. Karin Lindow, Samordnare för matsvinn, Jordbruksverket.
- Hur kan bistånd bidra till ökad motståndskraft? Kerstin Jonsson Cisse, Head, Global Programs Unit, Sida
- Paneldiskussion.