År 2016 var det internationella året för baljväxter. Syftet var att öka allmänhetens medvetenhet om fördelarna med baljväxter för en hållbar livsmedelsproduktion och tryggad livsmedelssäkerhet. Under året har mängder av olika aktiviteter arrangerats runtom i världen, och i Sverige har flera seminarier arrangerats samtidigt som baljväxternas roll för socialt, ekonomiskt samt hälso- och miljömässigt hållbar utveckling har debatterats i både tidningar och radio. Här sammanfattar vi bönåret som gått och blickar framåt.
Foto: IYP2016 logotyp. Källa: http://www.fao.org/pulses-2016/en/
Det internationella baljväxtåret 2016
Förenta Nationernas (FN) 68:e Generalförsamling utsåg år 2016 till det internationella året för baljväxter (International Year of Pulses, IYP2016). FN’s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) nominerades till att i samarbete med regeringar och organisationer ansvara för implementeringen. Med året ville man främja användandet av baljväxter i livsmedelssystem, möjliggöra nya kontakter mellan aktörer i produktionskedjan och framhäva grödornas betydelse för mark, hälsa och klimat. Baljväxter, det vill säga bönor, ärtor och linser är viktiga grödor och livsmedel av många skäl. De är näringsrika och innehåller mycket protein och lättlösliga fibrer samtidigt som de har låg fetthalt. De är viktiga omväxlingsgrödor i växtföljder och kan förbättra jordens bördighet bland annat genom att fixera atmosfäriskt kväve. Detta minskar behovet av handelsgödsel och minskar utsläppen av växthusgaser. Baljväxter är även en bra källa till djurfoder. För lantbrukare i en del låginkomstländer är baljväxter viktiga såväl ekonomiskt som näringsmässigt, eftersom de både säljs och konsumeras av lantbrukarna och deras familjer. Detta bidrar till familjernas livsmedelsförsörjning och skapar ekonomisk stabilitet. Genom att använda bönor och linser som täckgröda eller i samodling kan även den biologiska mångfalden främjas samtidigt som angrepp från skadedjur och växtsjukdomar hålls under kontroll.
I Sverige ökar konsumenternas intresse för hållbara och hälsosamma proteiner, både från kött av hög kvalitet och från växtbaserade proteiner såsom baljväxter. Denna trend innebär att efterfrågan på svenska baljväxter ökar i snabb takt. För tillfället är dock efterfrågan större än utbudet och det pågår därför febril aktivitet inom alla led, från produktion till konsumtion, för att etablera effektiva och lönsamma marknader för svenska baljväxter.
Året som gått – aktiviteter globalt och i Sverige
Under det gångna året har mängder av aktiviteter arrangerats till förmån för främjandet av baljväxter, såväl nationellt som internationellt. Bland annat anordnade FAO i Tanzania i december en serie aktiviteter i Arusha och Dar es Salaam för att skapa en plattform för ökad medvetenhet, stimulerad dialog och diskussioner mellan aktörer inom baljväxtproduktion i landet. Diskussionerna syftade till att identifiera såväl möjligheter och utmaningar som praktiska lösningar för ökad export och främjande av inhemsk konsumtion. En annan lyckad aktivitet var expertkonferensen som arrangerades av det ungerska jordbruksministeriet i Budapest i september. Målet var att främja diskussioner mellan myndigheter, akademi och privatsektorn om baljväxters underutnyttjade potential.
Även i Sverige har uppmärksamheten kring baljväxter varit stor och flera aktiviteter har arrangerats under året. Bland annat anordnades den 20 juni ett seminarium och en fältvandring med tema baljväxter på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp. Där diskuterades potentialen för odling av baljväxter till humankonsumtion i Sverige, vad en ökad produktion av baljväxter i Sverige skulle betyda för livsmedelsproduktionens hållbarhet och hur kunskapsluckorna för en ökad produktion och konsumtion av svenska baljväxter kan fyllas. Representanter från primärproduktion, privatsektorn, forskning och restaurang- och hotellhögskolan höll presentationer om möjligheter för svensk baljväxtproduktion och om innovativ produktutveckling av livsmedel baserade på baljväxter. Därefter välkomnades deltagarna till den årliga fältvandringen vid SITES Lönnstorp, SLU:s forskningsstation. Där tog deltagarna del av resultat och pågående fältförsök inom projekt relaterade till baljväxter, till exempel LEGATO (Legumes for the AGriculture of TOmorrow) där SLU utvärderar skörd, ogräsförekomst och kväveutnyttjande i ärter och åkerbönor som odlas i sortblandningar och samodling med spannmål.
Även i svenska mediekanaler har baljväxterna synts och hörts på olika sätt. Konsultföretaget Macklean lanserade under året en rapport där de undersökt livsmedelsbranschens uppfattning om det så kallade proteinskiftet, det vill säga en övergång från animaliskt till växtbaserat protein. Undersökningen rapporterades om och debatterades i bland annat Svenska Dagbladet, Land och ATL. Även Sveriges Radio har vid flera tillfällen under året sänt nyheter om svenska baljväxter i olika delar av landet, till exempel i Halland (här och här), Kristianstad, Kalmar och Närke. Och ett par inslag om bönsnacks och bönor som framtidens grödor i Sverige.