Idag är soja – och fiskmjöl de vanligaste proteinkällorna i djurfoder, men båda ifrågasätts eftersom de har stor negativ miljöpåverkan och inte anses hållbara i längden. Alternativa proteinkällor söks runt om i världen och en FAO – rapport från 2013 har fastställt att innovativa sätt att producera mat krävs för att försörja den växande världsbefolkningen.
Samtidigt slänger vi maten från en av fyra matpåsar vi bär hem. Knappt hälften av avfallets växtnäring återvinns som organiskt gödselmedel genom kompostering och rötning, och resterande del eldas upp. Globalt sett återvinns endast 25 % medan resten i huvudsak hamnar på mer eller mindre kontro llerade soptippar. I det organiska avfallet finns stora mängder energi och viktiga näringsämnen lagrade. Genom att utvinna proteiner från avfallet skulle man kunna minska sopmängderna, återvinna näringsämnen och producera inhemskt proteinfoder.
I fluglarvskompostering omvandlas organiska restm aterial såsom matavfall och stall gödsel till högvärdigt dj urprotein och organiskt gödsel medel, som är mer koncentrerat än ursprungs – materialet. Ur svensk synvinkel är det av stort intresse att inom landet kunna producera högvärdigt protein direkt ur organiska restprodukter – utan att ens passera åkern. Det protein som kan utvinnas ur avfallet i Sverige motsvarar 350 % av den svenska fiskmjölsmarknaden. Riskerna som måste hanteras är många, men möjligheterna för ett hållbart kretslopp med avfall och insekter är fler.
Om du har några frågor till talarna vänligen maila. Vi kommer att försöka ställa så många som möjligt.