Amazonas – jordens lungor. Men också en hot spot för oljeindustrin. Under den rika floran och faunan gömmer sig nämligen en skatt som skapar alltmer kontrovers: enorma fyndigheter av råolja och fossilgas.
I augusti i år röstade Ecuador i en historisk folkomröstning nej till fortsatt oljeborrning i nationalparken Yasuní. Redan för tio år sedan erbjöd sig Ecuadors regering att låta bli oljan i Yasuní – om den rika världen betalade.
Vems är egentligen ansvaret för att oljan stannar i marken? Och vilka verktyg och metoder är mest effektiva för att få det att ske?
Lyssna till Pablo Fajardo, människorättsaktivist, jurist och Goldmanpristagare och Mayra Piaguajé, vice-ordförande för Secoya-Siekpais urfolksorganisation i ett samtal om oljans framtid i Amazonas.
Pablo och Mayra representerar UDAPT – Unión de los Afectados por Texaco-Chevron, som organiserar de urfolk och småbönder som drabbats av det som ibland kallas ”Amazonas Tjernobyl”, en gigantisk miljökatastrof orsakad av det amerikanska oljebolaget Chevron. UDAPT driver kampen för bindande internationella lagar för företag och mänskliga rättigheter, och har varit involverade i stämningar mot ecuadorianska staten liksom i folkomröstningen om Yasuní.
Register here.