Svinnet generas i i produktionen, under transporten, hos grossister, i butiker och hemma i hushållen. Beroende på produkt varierar svinnet mellan 10 och 50 procent i hela kedjan. Matsvinnet skapar en otrygg livsmedelsförsörjning och är ett stort resursslöseri, inte minst när det gäller vatten. Varje år slösar vi tre Genévesjöar på att producera mat som vi sedan slänger!
Genom att ändra konsumtionsmönster och förbättra tillgången till insatsmedel, lagring och infrastruktur för producenterna i Syd, där de största produktionsförlusterna sker, och genom att effektivisera inköpsrutiner och konsumentupplysning kan vi minska trycket på våra vattenresurser, samtidigt som vi bidrar till en tryggad livsmedelsförsörjning.
- Arrangörer: Swedish International Agricultural Network Initiative, Stockholm International Water Institute
- Medverkande: Karin Glauman, programchef, SIWI; Madeleine Fogde, programchef SIANI; Jakob Lundberg, policychef, We Effect; Karin Östergren, SP Bioscience; Louise Ungert, chef konsument och miljö, Stockholms konsumentförening; Maria Smith, miljöchef, ICA; Kerstin Lundgren, Centerpartiet
- Moderator: Magdalena Streijffert, generalsekreterare, Fair Trade Sweden